Oppenheim i Rhendalen, Tyskland.

Oppenheim i Rhendalen, Tyskland.

2012/05/28 0 av janmat

Mellan Mainz och Worms ligger den lite halvtrötta staden Oppenheim. Att den ser trött ut kan bero på att invånarna är under jord. Här finns nämligen runt 40 km tunnlar grävda under staden. Dessa tunnlar har grävts ut ända sedan medeltiden och ända fram till våra dagar. Delar av dessa tunnlar användes så sent som under 2:a världskriget, då som skyddsrum. Från början grävdes de dock fram i syfte att kunna ta varor från båtarna på Rhen direkt in i husen. Men det innebar också att det aldrig har funnits någon riktig plan på hur tunnlarna har byggts, och därför är man heller inre säker på hur långa dessa egentligen är.

1986 hittade polisen en av dessa tunnlar!

Så ta vägen förbi och häng med en av de guidade turerna ner i dessa tunnlar i Oppenheim.